Yukiko Hasegawa & Tobias Borsboom

Zondag 3 december 2023

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Geboren in Japan, woont ze nu in Nederland. Ze is zowel actief als pianiste als fortepianist en treedt op als solist en in kamermuzieksamenwerkingen voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen.
Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Krakau Philharmonisch Orkest, waar ze het 5e pianoconcert van Beethoven speelde.
Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, dat regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de audities ‘Shizuoka no Meishu-tachi’.

Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Master’s Degree (2011), bij Willem Brons en voor een Bachelor’s Degree voor Fortepiano (2009), bij Stanley Hoogland. Yukiko zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academie Eindhoven en masterclasses, gegeven door o.a. Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Klaus Hellwig en Geoffrey Douglas Madge.

In 2020 bracht Yukiko haar debuutalbum Eternal Longing uit, met daarop drie monumentale pianowerken van Beethoven, Franck en Schumann. Dit werd vanwege de poëtische kwaliteiten zeer positief ontvangen in de pers, waaronder een lovende recensie in Pianist met de hoogst mogelijke waardering van 10: “Something in Hasegawa is unimaginably pure” (Pianist), “Pure poëzie” (De Nieuwe Muze).


Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten. Hij studeerde aan de jong talent-afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti en behaalde in 2013 zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Jan Wijn.

Als solist won Tobias de Dutch Classical Talent Award, en met duopartner Piotr Jasiurkowski, viool, ontving hij de publieksprijs. Aan de prijsuitreiking gingen een grootschalige tour door Nederland, een cd-opname en radio-opnames vooraf. Ook oogste hij succes op concoursen als de Almere Chamber Music Competition, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grand Dominique, de YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours.

Tobias is een graag geziene gast op vele podia en festivals, zoals het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Grachtenfestival Amsterdam, het Wonderfeel Festival, My First Festival, het Peter de Grote Festival en The International Holland Music Sessions. Als solist toerde hij in 2015 in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest langs alle grote zalen van Nederland. Met pianoduo-partner Yukiko Hasegawa speelde hij in samenwerking met Operagroep The Fat Lady de Carmina burana van Carl Orff.

Voor het seizoen 2017-2018 is Tobias naast Pamela Smits uitgenodigd als gastprogrammeur en artistiek leider van de Vriendenconcerten in de Zuiderkerk Amsterdam. Tevens is hij muzikaal lid van Theatre-Hotel Courage, dat in 2017 haar eerste tournee maakt met A room with a view. In samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan speelt hij Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Tevens organiseert hij concerten onder de naam Podium Pianoboom in Den Haag en omstreken.

In 2017 bracht Tobias Borsboom zijn debuut-cd Wanderer uit op het label 7 Mountain Records.
Deze cd is onderdeel van een groter project, waarbij Tobias het romantische Wanderer-thema koppelt aan hedendaagse pianomuziek.

Naast zijn activiteiten als musicus is Tobias Borsboom co repetitor aan het Conservatorium van Amsterdam en een van de drie vaste adviseurs van de Stichting Buitengewoon Klassiek.

Het duo zal het Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt uitvoeren, nadere informatie over dit bijzondere optreden volgt.

Andere concerten van Buitengewoon Klassiek