Search
Close this search box.

Jonas Stark

zondag 3 maart 2024

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

Deze zondag Jonas Stark, pianosolo

Jonas Stark, winnaar van de Hong Kong International Piano Competition 2022, heeft veel opgetreden in alle grote Duitse steden, Frankrijk, Nederland, het VK, Ierland, Polen, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Rusland en Australië. Als solist in pianoconcerten trad hij op met diverse gerenommeerde orkesten.
Verdere heeft Jonas veel prestigieuze prijzen gewonnen.
Bovendien ontving Jonas tweemaal de speciale onderscheiding van Duitsland voor uitstekende solo prestaties en werd hij in 2021 Young Steinway Artist of the Year.

Jonas Stark, nu 25 jaar oud, begon met pianolessen bij Jelena Semenenko toen hij vijf jaar oud was.
Na zijn Bachelor of Music aan de HfM Saar, Duitsland in 2018 studeerde hij Master en Professional Diploma aan de Royal Academy of Music in Londen en vervolgt nu zijn studie aan de HMTM Hanover in de Soloklasse van Professor Roland Kruger.

Jonas speelt voor de pauze de Fantasie Sonate in G-Dur D 894 van Franz Schubert.
Na de pauze vervolgt hij met een van de mooiste stukken voor piano ooit geschreven: de integrale uitvoering van de Diabelli Variaties van Ludwig van Beethoven!

Over de Fantasie Sonate van Schubert (voor de pauze):
De pianosonate in G majeur D. 894, op. 78 van Franz Schubert is een sonate voor solopiano.
Het werk wordt soms de “Fantasie” genoemd, een titel die zijn uitgever aan het werk gaf. Het was de laatste sonate van Schubert die tijdens zijn leven werden gepubliceerd, en werd later door Robert Schumann beschreven als de “meest perfecte qua vorm en conceptie” van alle sonates van Schubert.

Over de Diabelli Variaties van Beethoven (na de pauze):
In 1819 nodigde de componist en uitgever Anton Diabelli zo’n vijftig componisten uit om een variatie te componeren op een eenvoudig walsje. Vooral Ludwig van Beethoven heeft zich toen niet onbetuigd gelaten: zijn reeks van 33 variaties behoort tot de grootste monumenten uit de klaviergeschiedenis.

Kijk hier om een indruk van Jonas Stark te krijgen:

Schubert – Fantasy in C ‘Wandererfantasie’ D 760youtu.be

Andere concerten van Buitengewoon Klassiek