Duo Jaci

zondag 5 mei 2024

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

Deze zondag Duo Jaci: Francisca Portugal, viool & Aarón Ormaza Vera, piano

Francisca Portugal is een veelzijdige, veelgevraagde kamer- en orkestmusicus. Ze doet vaak mee aan de hedendaagse muziekscene, zowel in haar thuisland als in Nederland.
Francisca woont sinds 6 jaar in Nederland, waar ze zowel haar bachelor- als masterdiploma behaalde onder leiding  van Concertgebouw concertmeester en gerenommeerd pedagoog Liviu Prunaru.
Tijdens haar opleiding kreeg ze de kans deel te nemen aan het Conservatorium Orkest en dat bracht haar optredens in onder meer het Muziekgebouw Eindhoven, het Muziekgebouw aan het IJ en TivoliVredenburg.

Haar laatste projecten zijn onder meer het werken met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Orquestra Vigo ‘430, Orquestra XXI en Ensamble MPMP. Francisca nam ook deel aan het Prinsengracht Festival.

Francisca begon met viool spelen op 6-jarige leeftijd en studeerde aan de Orquestra Metropolitana de Lisboa bij Rosa Sá en Inês Saraiva. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Academia de Música de Paredes. Verder deed ze met succes auditie voor de muziekschool ARTAVE waar ze werd aangenomen in de klas van Nuno Meira, bij wie ze haar muzikale opleiding voltooide in Portugal.

Gedurende het seizoen 2022-2023 is Francisca gecontracteerd om deel te nemen als solist bij de Orquestra Vigo 430, evenals voor diverse optredens met het Nederlands Philharmonisch Orkest
Verder is ze gevraagd voor de positie van 1e violiste bij het Residentie Orkest (Den Haag).

Aarón Ormaza Vera uit Ecuador begon op jonge leeftijd met piano spelen. Aarón is de jongste van vijf broers die allen een studie aan het conservatorium volgen of gevolgd hebben.
Hij volgde het grootste deel van zijn leven lessen aan het Conservatorio Sergei Rachmaninov in zijn geboortestad Guayaquil en vervolgde zijn pianostudie aan de Muziekfaculteit van de Universidad de Especialidades Espíritu Santo. Daar behaalde hij zijn diploma in 2016.
Daarna vervolgde Aarón zijn pianostudie onder auspiciën van de vooraanstaande Nederlandse pedagoog Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, als een van de laatste studenten van deze unieke muziekpedagoog. Aarón heeft in 2020 zijn Bachelor diploma behaald. Momenteel volgt hij zijn Master studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij docent Frank van de Laar, met wie hij sinds 2020 samenwerkt. Aarón wordt ondersteund door het Jacques Vonk Fonds met een talentbeurs tijdens zijn Bachelor en Master Studies, dankzij aanbeveling van zijn docenten.
Aarón heeft veel recitals gegeven, zowel als solist als onderdeel van een ensemble. Dat bracht hem naar vele podia in Nederland en daarbuiten.

Naast zijn studies en concerten heeft hij coachings/masterclasses gehad bij diverse meesterpianisten. Daarnaast werkt hij als freelancer voor de Dutch National Opera Academy, waar hij zanglessen, coachings, toneelrepetities en masterclasses begeleidt.

Hij nam deel aan internationale pianofestivals in de Verenigde Staten (Texas State International Piano Festival, meerdere jaren), en in Cuba (Musicalia, in La Habana), waar hij de kans kreeg om te spelen voor gerenommeerde docenten. In zijn thuisland volgde hij masterclasses bij Timon Altwegg, Hervé Billaut en Raphael Lustchevsky. Aarón groeide op in Ecuador en nam deel aan de belangrijkste competities van zijn land in die tijd, waar hij de eerste prijs won in de Jóvenes Talentos-wedstrijd in Cuenca (2007, 2013, 2016), klassieke muziekwedstrijd van het Centro Cultural Ecuatoriano-Alemán in Guayaquil (2007, waar hij ook de Grote Prijs ontving), en de Chopin Competitie van Ecuador (2016). Daarnaast trad hij op in variétérecitals in de steden Guayaquil, Quito, Cuenca en Ambato.

Andere concerten van Buitengewoon Klassiek