Anna Fedorova

tweede paasdag, maandag 1 april 2024

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

Deze maandag, Tweede Paasdag in de serie meesterpianisten Anna Fedorova

Anna Fedorova uit Oekraïne toonde van jongs af aan een aangeboren muzikale volwassenheid en verbazingwekkende technische vaardigheden.
Haar live-opname van Rachmaninoffs 2e pianoconcert is meer dan 37 miljoen keer bekeken op YouTube en wordt zeer geprezen door critici en wereldberoemde musici.
Ze treedt regelmatig op in ’s werelds meest prestigieuze concertzalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall & Lincoln Center in New York, Palacio de Bellas Artes in Mexico City, Tonhalle Zürich, Théâtre des Champs-Elysées in Parijs, Bunka Kaikan in Tokio en Barbican Centre en Royal Albert Hall in Londen.

Als soliste heeft Anna Fedorova opgetreden met vele prachtige orkesten zoals het Philharmonia Orchestra, Verbier Festival Orchestra, Royal Philharmonic, Tokyo Symphony, Yomiuri Orchestra, Ukrainian Freedom Orchestra, Utah Symphony, Dallas Symphony, Hong Kong Philharmonic en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Anna Fedorova, bijgenaamd de ‘huispianist’ (Telegraaf) van het Concertgebouw, heeft meer dan 45 concerten gegeven in deze prestigieuze concertzaal in Amsterdam die vaak live zijn uitgezonden. Ze is regelmatig te gast op toonaangevende muziekfestivals zoals Verbier en Menuhin Festivals in Zwitserland, Stift Music Festival in Nederland, Festival de Sintra in Portugal en Ravinia Festival in de VS. In juli 2022 trad Anna op met het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Gianandrea Noseda bij de opening van het Verbier Festival.
En een week later debuteerde ze op het internationale pianofestival La Roque d’Anthéron met een solorecital, met veel bijval in de lokale en internationale pers.

Op 6 maart 2022 initieerde ze als een van de eersten samen met haar bevriende muzikanten Interartists Amsterdam en het Concertgebouw een benefietconcert om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Nadat ze op die eerste avond meer dan 100.000 euro had ingezameld, is ze sindsdien blijven optreden in benefietconcerten voor Oekraïne.
In de zomer van 2022 was ze de solo-pianiste bij het Ukrainian Freedom Orchestra en trad ze op onder leiding van Keri-Lynn Wilson in Teatr Wielki – Polish National Opera, Royal Albert Hall London (op televisie uitgezonden BBC Proms-concert), München, Chorégies d’ Orange, Konzerthaus Berlin, Edinburgh Festival, Summer at Snape Maltings, Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg, Lincoln Center New York (twee keer) en Kennedy Center Washington. The New York Times merkte op: “De pianiste Anna Fedorova was een gevoelige, poëtische soliste in Chopins pianoconcert nr. 2, een knipoog naar de Poolse steun voor het Freedom Orchestra-project.”

In 2018 tekende Anna Fedorova bij Channel Classics Records. Begin 2023 zal ze drie solo-pianoalbums, vier kamermuziekalbums en alle pianoconcerten van Rachmaninoff hebben uitgebracht met het Sinfonieorchester St. Gallen onder Modestas Pitrenas. BBC Music Magazine gaf een vijfsterrenrecensie voor het eerste album met Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 1, Preludes en Rhapsody on a Theme of Paganini. BBC Music Magazine publiceerde ook een 5-sterrenrecensie voor Anna Fedorova’s vertolking van Rachmaninoffs pianoconcerten nrs. 2 en 4, en merkte op dat “het heldere denken en voelen achter deze Rachmaninoff-concerto-interpretaties inderdaad verfrissend zijn: dit is zeker niet zomaar weer een ‘ Rach 2′.” Het was Classic FM’s Album van het weekend, ontving de 10-sterrenrecensie van Luister Magazine en het werd Album van de week op Scala Radio toen het in oktober 2022 werd uitgebracht.

Hoogtepunten in 2023 zijn de uitvoeringen van Rachmaninoff pianoconcerten nrs. 2, 3 en 4 met verschillende orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra onder Kirill Karabits in de Barbican, de ADDA Symfónica, de Malaysian Philharmonic en de New Japan Philharmonic. Anna Fedorova treedt op tijdens festivals over de hele wereld. Hoogtepunten zijn een recital in La Folle Journée de Nantes en uitvoeringen van het Grieg Pianoconcert op Oxford Piano Festival en Batumi Music Festival.

Anna Fedorova studeerde af aan de Lysenko School of Music in Kiev bij Borys Fedorov en de Accademia Pianistica in Imola, Italië, bij Leonid Margarius.
Ze behaalde haar Master’s degree en Artist Diploma aan het Royal College of Music, Londen, onder leiding van Norma Fisher. Haar mentoren zijn Alfred Brendel, Menahem Pressler, Steven Isserlis en Sir András Schiff.

In 2022 richtten Anna Fedorova en contrabassist Nicholas Santangelo Schwartz de Davidsbündler Music Academy in Den Haag op. Voordat de Academie in september 2022 officieel de deur opende, begon de Davidsbündler Foundation al met het geven van muziekonderwijs van topkwaliteit aan Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland waren gevlucht. Ze blijven dit doen in 2023 en verstrekken volledige beurzen aan jonge getalenteerde pianisten en strijkers uit gezinnen met lage inkomens, waaronder 12 jonge Oekraïense pianisten.