Mattias Spee

Zondag 7 mei 2023

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

In deze voorstelling zal een nieuwe pianosolo gespeeld worden door Mattias Spee. 
Hij kreeg op 7-jarige leeftijd zijn eerste pianoles bij docente Maaike Eijkman. In 2009 ging hij naar de Talentklas Muziek Almere, waar zijn docente toen al werkzaam was. Op 15-jarige leeftijd werd Mattias aangenomen op het Jong KC, de jong talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij les kreeg van David Kuyken. Nadat hij in 2015 zijn diploma behaalde aan het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, vervolgde Mattias zijn studie bij Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam.

Mattias won veel 2e prijzen bij concoursen, zoals bij het Stichting Jong Muziektalent Nederland Concours (2008 en 2010), de Rotterdamse Pianodriedaagse (2011) en het Prinses Christina Concours (2014). Bij het Steinway Pianoconcours won hij echter de 1e prijs, die o.a. inhield dat hij in september jl. Nederland mocht vertegenwoordigen bij het International Steinway Festival.

Mattias kreeg in de loop van de jaren masterclasses van onder meer Eugen Indjic, Michail Voskresensky, Pascal Rogé, Hakon Austbø, Ton Hartsuiker en Paolo Giacometti voor piano solo en van, onder anderen, Jakob Koranyi, leden van bijvoorbeeld het Osiris Trio en leden van het Cuarteto Quiroga in kamermuziekverband.

MUZIEKPROGRAMMA MATTIAS SPEE 7 MEI 2023

-Louis Couperin: Suite in A mineur

-Hans Henkemans: Sonatine

-Claude Debussy: Het meisje met de vlasblonde haren

-Hans Henkemans: Sonate

Pauze

-Alexander Scriabin: Nocturne nr. 2

-Frédéric Chopin: Nocturne nr. 8

-Francis Poulenc: Nocturne nr. 5

-Mattias Spee: Insomnia

Het concert vindt plaats enkele dagen voor de officiële release van het album van Mattias met muziek van Hans Henkemans. Dit album verschijnt op 12 mei en is het tweede deel in de serie Eclipse, waarin Mattias verborgen schatten uit het pianorepertoire laat horen.

Als muzikale schatgraver houdt de 26-jarige Mattias ervan om geweldige muziek aan de vergetelheid te onttrekken en na Eclipse deel 1, met muziek van de Oostenrijkse componist Joseph Woelfl, is het nu tijd voor Eclipse, deel 2, met betoverende muziek van onze Nederlandse Hans Henkemans. Daaronder zijn enkele onuitgegeven manuscripten en het nooit eerder opgenomen Concert voor piano en strijkers, in samenwerking met de Philharmonie Zuid Nederland en dirigent Ed Spanjaard. Hoewel het album op 7 mei officieel nog net niet uitgekomen is, zal Mattias stiekem al wel een stapel CD’s meenemen voor wie geïnteresseerd is!

Andere concerten van Buitengewoon Klassiek