Duo Ossianis

zondag 5 november 2023

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde musici gepresenteerd. 

Deze zondag Duo Ossianis: Oxana Thijssen, harp & Kasper Schonewille, piano

Oxana Thijssen is een Nederlands-Hongaars harpiste, die bezig is met een bijzonder veelbelovende carrière in de muziek. Ze treedt op in de belangrijkste concertzalen in de hele wereld, en met de grootste orkesten.
Kasper Schonewille behaalt in 2018 aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf onder begeleiding van zijn leraar Paolo Giacometti zijn masterdiploma als uitvoerend pianist met de hoogste onderscheiding.
Het duo speelt een gevarieerd programma voor harp en piano van zes verschillende componisten.
In de 19e eeuw wordt relatief veel muziek geschreven voor de combinatie harp en piano. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de grote pianomerken van die tijd, als Erard en Pleyel, zowel piano’s als harpen produceren.
Oxana en Kasper beginnen met werk van Johann Baptist Cramer en Alphonse Hasselmans. Na een Impromptu van Frédéric Chopin wordt het programma voor de pauze afgesloten met een prachtig ingetogen compositie van Robert Schumann.
Na de pauze wordt vervolgd met drie stukken van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Deze is vooral beroemd geworden door de Danse Macabre en zijn Orgelsymfonie. Het thema van het laatste deel van deze symfonie, geïntroduceerd door het orgel, wordt gebruikt in de pophit If I Had Words uit 1977 van Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald. Maar ook de stukken voor harp en piano van Saint-Saëns mogen er zijn!
Afgesloten wordt met de Fantasie  van de Duitse componist Franz Poenitz. Dit stuk voor twee harpen hebben Oxana en Kasper herschreven voor harp en piano.

Programma Duo Ossianis 5 november

Johann Baptist Cramer (1771-1858)
Duett For the harp & piano forte Op. 43
– Adagio Maestoso – Allegro Grazioso
– Rondo- Allegretto Moderato

Alphonse Hasselmans (1845-1912)
Trois Préludes pour la Harpe Op. 51, 52 & 53

Frédéric Chopin (1810-1849)
Impromptu Op. 51

Robert Schumann (1810-1856)
Studien in kanonischer Form Op. 56 (bewerking voor harp en piano)
– Nicht zu schnell
– Mit innigem Ausdruck
– Andantino

~pauze~

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Fantaisie pour Harpe Op. 95
Feuillet d’Album Op. 169
Souvenir d’Ismaïlia Op. 100

Franz Poenitz (1850-1912)
Fantasie in Ges dur Für zwei harfen Op. 69 (bewerking voor harp en piano)

Andere concerten van Buitengewoon Klassiek